Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat permisiunea de a utiliza rachetele ATACMS pentru atacuri împotriva Rusiei, sprijinit de partenerii internaționali. Această decizie marchează un pas important în strategia Ucrainei de a viza obiective militare rusești, având în vedere colaborarea cu aliații din Franța și Marea Britanie. Rachetele ATACMS, cu rază lungă de acțiune, vor întări capacitățile armatei ucrainene în contextul conflictului actual.
Pe scurt:
- Zelenski anunță permisiunea de a folosi rachetele ATACMS împotriva Rusiei
- Planul pentru victorie include capacități de atac de lungă distanță
- Administrația Biden a aprobat utilizarea rachetelor ATACMS pentru a viza obiective militare ruse
- Franța și Marea Britanie sprijină Ucraina cu rachetele Storm Shadow și SCALP pentru atacuri similare
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a abordat duminică seara, în discursul său adresat naţiunii, informaţiile din presa americană referitoare la decizia Casei Albe de a permite Kievului să utilizeze rachetele ATACMS pentru a viza obiective militare în interiorul Rusiei, conform agenţiei EFE.
Planul pentru victorie
Zelenski a subliniat că „Planul pentru victorie”, pe care l-a prezentat partenerilor internaţionali, include un accent pe capacităţile de lungă distanţă ale armatei ucrainene. „Astăzi, s-a discutat mult în mass-media despre posibilitatea de a primi permisiunea pentru aceste acţiuni. Totuşi, atacurile nu se anunţă prin cuvinte. Rachetele vorbesc de la sine şi nu există nicio îndoială că vor face acest lucru”, a afirmat preşedintele ucrainean.
Permisiunea de utilizare a rachetelor ATACMS
Ziarul american The New York Times a raportat că administraţia preşedintelui Joe Biden a acordat Ucrainei permisiunea de a folosi rachetele ATACMS, care au cea mai mare rază de acţiune dintre armamentele furnizate de Washington. Aceste rachete ar putea fi utilizate pentru a viza anumite ţinte din Rusia.
Conform surselor citate, primele atacuri ar putea fi direcţionate împotriva trupelor nord-coreene care colaborează cu forţele ruse în regiunea Kursk, ocupată parţial de trupele ucrainene.
Sprijinul partenerilor internaţionali
După publicaţia din New York Times, mass-media din Franţa şi Marea Britanie au informat că guvernele lor vor permite, de asemenea, Ucrainei să efectueze atacuri asupra ţintelor militare din Rusia folosind rachetele Storm Shadow şi SCALP, pe care cele două ţări le-au transferat Kievului.
Ucraina a solicitat de luni de zile partenerilor săi internaţionali ridicarea interdicţiei de a ataca ţinte militare în interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune. Până în prezent, Washingtonul a fost reticent în a face acest pas, temându-se de posibilele reacţii din partea Rusiei.
Sursa originală a acestui articol este https://www.digi24.ro/stiri/externe/prima-reactie-a-lui-zelenski-dupa-ce-a-primit-acordul-sua-sa-foloseasca-rachete-atacms-impotriva-rusiei-3010213