Senatoarea australiană Lidia Thorpe a fost cenzurată după un protest vehement împotriva Regelui Charles și a colonizării britanice, subliniind impactul devastator asupra drepturilor aborigenilor. Acțiunile sale au generat o moțiune de cenzură în Senat, stârnind reacții variate în rândul politicienilor și activiștilor. Această situație evidențiază provocările cu care se confruntă comunitățile aborigene din Australia în contextul istoric al colonizării.
Pe scurt:
- Senatoarea Lidia Thorpe a protestat împotriva Regelui Charles și colonizării britanice, strigând mesaje de contestare
- O moţiune de cenzură a fost adoptată în Senat, caracterizând comportamentul ei ca fiind lipsit de respect
- Protestul a generat reacții mixte, stârnind furia partidelor politice și aprecierea activiștilor pentru drepturile aborigenilor
- Thorpe a subliniat crimele comise de familia regală britanică împotriva primelor popoare ale Australiei
Protestul senatoarei australiene Lidia Thorpe împotriva colonizării britanice
Senatoarea australiană Lidia Thorpe a protestat vehement împotriva monarhiei britanice, strigând „nu eşti regele meu” şi „acesta nu este pământul tău” imediat după ce Regele Charles s-a adresat Parlamentului. Acest gest a avut scopul de a sublinia impactul devastator al colonizării britanice asupra primelor popoare ale Australiei.
Moţiunea de cenzură adoptată în Senat
În urma acțiunilor sale, o moţiune de cenzură a fost adoptată în Senat cu 46 de voturi pentru şi 12 împotrivă. Aceasta a caracterizat comportamentul Lidiei Thorpe ca fiind „lipsite de respect şi perturbatoare”, sugerând că ar trebui să fie descalificată de la reprezentarea Camerei în orice delegaţie. Deși moţiunea de cenzură are o semnificație simbolică în context politic, nu are efecte constituționale sau juridice.
Reacții la protestul senatoarei
Thorpe a declarat: „Familia regală britanică a comis crime odioase împotriva primelor popoare ale acestei ţări… Nu voi tăcea.” Protestul său a generat reacții variate, stârnind furia partidelor politice, dar și a unor lideri aborigeni. Totuși, a fost apreciat de activiști care au subliniat importanța evidențierii dificultăților cu care se confruntă aborigenii din Australia, inclusiv violența colonială și problemele legate de sănătate, educație și speranța de viață, comparativ cu australienii non-indigeni.
Această situație reflectă o discuție mai amplă despre drepturile primilor locuitori și impactul istoric al colonizării britanice asupra comunităților aborigene din Australia.
Sursa originală a acestui articol este http://www.mediafax.ro/externe/o-senatoare-australiana-cenzurata-pentru-ca-l-a-huiduit-pe-regele-charles-22561316