Șacalii din Delta Dunării, o specie invazivă, provoacă pagube semnificative localnicilor, atacând animalele domestice și distrugând ecosistemele. Autoritățile au demarat o vânătoare controlată pentru a gestiona populația de șacali, stabilind un obiectiv de eliminare a 350 de exemplare. Această acțiune face parte dintr-un plan mai amplu de control al speciei invazive, menținută sub observație de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Pe scurt:
- Vânătoare de șacali în Delta Dunării, autorizată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării
- Obiectivul este vânarea a 350 de exemplare pentru controlul populației
- Șacalii cauzează pagube semnificative localnicilor, atacând animale domestice
- Estimările arată că în Delta Dunării există peste 3000 de șacali, specie invazivă
Vânătoare de șacali în Delta Dunării
Zeci de vânători, sub supravegherea inspectorilor din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, au început o acțiune de vânătoare în pădurile din apropierea localităților, având ca scop controlul populației de șacali. Conform unui ordin al Ministerului Mediului, autoritățile au stabilit un obiectiv de vânare de 350 de exemplare.
La marginea localității Ilgani, vânătoarea de șacali a fost autorizată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Zeci de trăgători s-au mobilizat în teren, așteptând ca gonacii să aducă șacalii în raza de acțiune a puștilor. După aproape o oră de așteptare în desișul pădurii, au început să se audă primele focuri de armă.
Planul autorităților pentru controlul populației de șacali
Această vânătoare face parte dintr-un plan mai amplu al autorităților pentru a limita înmulțirea speciei invazive de șacal, care a devenit o problemă pentru localnici. Aceștia se plâng că, în special în lunile de iarnă, șacalii atacă animalele domestice, ajungând chiar să pătrundă în gospodării.
Un localnic a declarat: „Avem probleme foarte mari cu această specie. Este o specie invazivă care ne afectează grav.” De la începutul anului, în zona Ilgani, șacalii au provocat moartea a peste 80 de viței și animale gestante.
În urma sesizărilor primite din partea comunității, Ministerul Mediului a aprobat, pentru acest sezon de vânătoare, eliminarea a sute de exemplare de șacal. Potrivit estimărilor specialiștilor, în Delta Dunării există peste 3000 de șacali, o specie care a fost observată pentru prima dată în România în anii ’80. Aceștia s-au înmulțit rapid, având puțini prădători naturali, singurul care le-ar putea pune în pericol fiind lupul.
Șacalul provoacă pagube semnificative, vânând animale mici precum șoareci, iepuri și păsări, și distrugând cuiburile aflate în stufăriș. Autoritățile continuă să monitorizeze situația pentru a gestiona populația acestei specii invazive.
Sursa originală a acestui articol este https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/specia-fara-pradator-natural-din-delta-dunarii-care-a-scapat-de-sub-controlul-autoritatilor-sute-de-exemplare-vor-fi-vanate.html