Rusia a întrerupt livrările de gaz către OMV, afectând grav aprovizionarea energetică a Austriei în contextul sancțiunilor europene și al războiului din Ucraina. Această decizie a fost determinată de suspendarea plăților OMV către Gazprom, ceea ce ridică semne de întrebare asupra securității energetice în Europa. În ciuda acestei crize, autoritățile austriece asigură că există suficiente surse alternative de combustibil pentru iarna aceasta.
Pe scurt:
- Rusia a întrerupt livrările de gaz către OMV, principalul furnizor de gaz din Austria
- Decizia a fost provocată de suspendarea plăților OMV către Gazprom, în urma unei hotărâri de arbitraj
- Austria are suficiente stocuri de gaz pentru iarnă, cu rezerve de peste 90%
- Guvernele europene caută surse alternative de gaz, majoritatea din SUA și Qatar
Rusia întrerupe livrările de gaz către OMV
Acțiunea Rusiei a fost declanșată de anunțul OMV, care a comunicat că va suspenda plățile către Gazprom pentru a compensa o hotărâre de arbitraj în valoare de 230 de milioane de euro, câștigată de companie de la Camera Internațională de Comerț, în legătură cu o întrerupere anterioară a livrărilor de gaz.
OMV, principalul furnizor de gaz pentru gospodăriile din Austria, a informat că nu a primit livrări de gaz din partea Gazprom după ora 6 dimineața, sâmbătă. Această întrerupere a avut loc după ce cancelarul austriac Karl Nehammer a organizat o conferință de presă pentru a asigura populația că există suficiente surse alternative de combustibil pentru iarna aceasta.
„Nu ne vom lăsa șantajați de nimeni. Nici măcar de președintele rus. Am luat măsuri de precauție pentru a ne asigura că ne putem apăra”, a declarat Nehammer la Viena.
OMV a precizat că dispune de stocuri suficiente pentru a-și continua livrările către clienți, având rezerve de peste 90% în Austria. De asemenea, Rusia a redus semnificativ livrările de gaz natural către Europa în 2022, invocând dispute legate de plățile în ruble, o acțiune pe care liderii europeni o consideră un șantaj energetic în contextul sprijinului acordat Ucrainei.
Guvernele europene au fost nevoite să caute rapid surse alternative de gaz, majoritatea provenind din SUA și Qatar, la prețuri mai mari. În decembrie anul trecut, Austria depindea de Rusia pentru până la 98% din necesarul său de gaz, conform ministrului Energiei, Lenore Gewessler.
Ucraina a anunțat că nu va extinde acordul de tranzit cu Gazprom dincolo de ianuarie 2025, în încercarea de a reduce veniturile pe care Rusia le folosește pentru a-și susține războiul. Relația de import de gaz dintre Austria și Rusia datează din perioada Războiului Rece, Austria fiind una dintre primele țări occidentale care a început importurile de gaz din fosta Uniune Sovietică în 1968.
Pe fondul incertitudinii privind livrările de gaz rusesc, Austria a intensificat eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare, inclusiv din Turcia și Norvegia. Walter Boltz, fost membru al autorității de reglementare a piețelor de electricitate și gaze naturale din Austria, a afirmat că nu există riscuri în ceea ce privește securitatea aprovizionării, având suficiente stocuri și surse alternative.
Înainte de invazia din 2022 a Ucrainei, Rusia furniza Uniunii Europene aproximativ 40% din necesarul său de gaz. Deși livrările au scăzut drastic, UE se bazează în continuare pe Rusia pentru aproape o cincime din importurile sale de gaz. Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că blocul este angajat în continuare să elimine gazul rusesc fără a compromite securitatea energetică a Europei.
Sursa originală a acestui articol este https://www.euronews.com/my-europe/2024/11/16/russias-gazprom-to-stop-supplying-gas-to-austria-in-contract-dispute