Protestele din Abhazia au escaladat, iar opoziția cere demisia președintelui Aslan Bzhania și organizarea de alegeri anticipate. În contextul tensiunilor legate de proprietățile rușilor în regiune, manifestanții au respins oferta lui Bzhania de a demisiona, provocând ciocniri violente cu poliția. Abhazia, o regiune cu un statut contestat, continuă să fie un punct de interes în relațiile dintre Georgia și Rusia.
Pe scurt:
- Președintele Abhaziei, Aslan Bzhania, a anunțat intenția de a demisiona și de a organiza alegeri anticipate
- Protestatarii din Sukhumi cer demisia necondiționată a lui Bzhania și resping propunerea acestuia
- Ciocniri violente între protestatari și poliție au dus la rănirea a cel puțin 14 persoane
- Opoziția se opune ratificării măsurilor care permit cetățenilor ruși să achiziționeze proprietăți în Abhazia
Demisia Președintelui Abhaziei și Protestele Opoziției
Președintele regiunii Abhazia, Aslan Bzhania, a anunțat sâmbătă intenția de a demisiona și de a organiza alegeri anticipate, cu condiția ca demonstranții să părăsească clădirea parlamentului. Cu toate acestea, mulțimile adunate în capitala abhaziană, Sukhumi, au respins această propunere, iar liderii opoziției au cerut demisia necondiționată a lui Bzhania.
„Niciunul dintre noi nu a venit aici pentru scaune în parlament”, a declarat fostul prim-ministru abhazian, Valery Bganba, într-un mesaj transmis live pe rețelele sociale. „Am venit aici pentru a ne salva poporul și țara noastră.”
Ciocniri între Protestatari și Poliție
Conform agenției de știri de stat ruse RIA Novosti, cel puțin 14 persoane au fost rănite vineri în urma ciocnirilor dintre protestatarii din opoziție și forțele de ordine. Legiuitorii se adunaseră la clădirea parlamentului pentru a discuta ratificarea unor măsuri care ar permite cetățenilor ruși să achiziționeze proprietăți în Abhazia. Sesiunea a fost amânată după ce demonstranții au dărâmat poarta clădirii cu un camion și au pătruns în interior, iar unii dintre ei au aruncat cu pietre în poliție, care a ripostat cu gaze lacrimogene.
Contextul Politic și Social din Abhazia
Abhazia s-a desprins de Georgia în urma conflictelor din 1993, iar controlul asupra regiunii a fost pierdut de Georgia în urma războiului scurt cu Rusia din 2008. Rusia recunoaște Abhazia ca o entitate independentă, însă mulți abhazieni sunt îngrijorați de statutul regiunii ca stat client al Moscovei. Oponenții acordului privind proprietățile susțin că acesta va duce la creșterea prețurilor apartamentelor și va întări influența Rusiei în zonă.
Abhazia, cu peisajele sale montane și plajele de la Marea Neagră, este o destinație populară pentru turiștii ruși, iar cererea pentru case de vacanță este în continuă creștere. Arestearea a cinci lideri ai opoziției în urma unei demonstrații anterioare a generat proteste ample, iar podurile care duc spre Sukhumi au fost blocate în semn de protest.
Sursa originală a acestui articol este https://www.euronews.com/my-europe/2024/11/16/protesters-in-georgia-occupy-abkhazias-regional-parliament