OZN-ul doborât de un F-16 în Lacul Huron a stârnit controverse legate de transparența în securitatea națională. RCMP a recuperat resturi ale obiectului zburător neidentificat, dar detalii esențiale lipsesc, generând întrebări despre gestionarea incidentului. Descoperirile recente subliniază importanța unei comunicări clare în astfel de situații.
Pe scurt:
- Resturi ale unui OZN doborât de un F-16 american au fost recuperate din Lacul Huron în februarie 2023
- Incidentul a fost al treilea de acest tip în America de Nord în acel an, OZN-ul având o formă octogonală
- RCMP a colectat materiale de la locul incidentului, dar lipsa de transparență a autorităților a fost criticată
- Analiza resturilor va determina dacă acestea sunt legate de obiectul doborât, în contextul unei anchete în curs
Resturi de OZN recuperate din Lacul Huron
Documente recente au scos la iveală faptul că autoritățile canadiene au recuperat resturi ale unui obiect zburător neidentificat (OZN) doborât în Lacul Huron în 2023. Conform publicației britanice Daily Mail, incidentul a avut loc pe 12 februarie 2023, când un avion de luptă F-16 american a interceptat obiectul.
Acesta a fost al treilea incident de acest tip în America de Nord înregistrat la începutul anului trecut. Martorii au descris OZN-ul ca având o formă octogonală, cu sfori atârnând de el, înainte ca avionul să lanseze două rachete care l-au doborât în apele canadiene.
Colectarea resturilor de către RCMP
Documentele obținute de CTVNews.ca indică faptul că „epave” au fost găsite pe malul Lacului Huron la câteva săptămâni după ce căutările, coordonate de Poliția Regală Canadiană Montată (RCMP) și Garda de Coastă americană și canadiană, au fost suspendate. Inițial, în februarie 2023, RCMP a colaborat cu Garda de Coastă pentru a efectua o scurtă căutare, dar eforturile au fost anulate din cauza vremii nefavorabile și a șanselor reduse de recuperare.
Cu toate acestea, emailuri parțial redactate, obținute de CTVNews.ca, au arătat că RCMP a reușit să colecteze „materiale și un modul” de la locul incidentului, la aproximativ trei săptămâni după doborârea OZN-ului. Oficialii de securitate națională au criticat lipsa de transparență a autorităților în această chestiune.
Analiza modulelor recuperate
Un reprezentant al RCMP a menționat că modulul provine de la o companie care furnizează echipamente de monitorizare a vremii și va fi analizat pentru a determina dacă există ceva neobișnuit în legătură cu acesta. Totuși, nu se știe dacă resturile sunt direct legate de obiectul doborât.
Un purtător de cuvânt al RCMP a confirmat recuperarea resturilor, subliniind că se colaborează strâns cu partenerii interni și internaționali pentru a continua investigația. De asemenea, a fost menționat că, din cauza anchetei în curs, nu pot fi oferite detalii suplimentare.
Contextul incidentului
Iain Boyd, directorul Centrului pentru Inițiative de Securitate Națională de la Universitatea din Colorado Boulder, a sugerat că lipsa de transparență ar putea fi legată de faptul că guvernele din SUA și Canada se simt jenate că au doborât obiecte care nu constituiau o amenințare reală pentru securitatea națională.
Incidentul a avut loc la scurt timp după doborârea unui balon de supraveghere chinezesc pe 4 februarie, care a atras atenția internațională. Lacul Huron, unul dintre cele cinci mari lacuri din America de Nord, este situat între statul Michigan și provincia Ontario, având o suprafață de aproape 60.000 de kilometri pătrați.
Sursa originală a acestui articol este https://adevarul.ro/stiri-externe/ramasitele-unui-ozn-in-forma-octogonala-doborat-2402084.html