Descoperă istoria fascinantă a fotografiei prin contribuțiile lui Louis Daguerre, părintele fotografiei, și află mai multe despre viața actriței Draga Olteanu-Matei, o emblemă a Teatrului Ion Creangă. Află cum daghereotipia a revoluționat imortalizarea amintirilor și cum Cornel Todea a influențat teatrul românesc. De asemenea, explorează evenimentele tragice, precum sinuciderea din Jonestown, care au marcat istoria.
Pe scurt:
- Louis Daguerre, născut pe 18 noiembrie 1787, este considerat părintele fotografiei datorită invenției daghereotipiei
- Daguerre a obținut brevetul pentru daghereotipie pe 9 ianuarie 1839, iar guvernul francez a declarat invenția un cadou pentru întreaga lume
- Draga Olteanu-Matei, actriță emblematică a teatrului românesc, a murit pe 18 noiembrie 2020, având o carieră prolifică în film și teatru
- Pe 18 noiembrie 1978, a avut loc sinuciderea în masă din Jonestown, unde peste 900 de americani au murit la îndemnul liderului Jim Jones
Louis Daguerre, părintele fotografiei
Pe 18 noiembrie 1787, în Cormeilles, Franța, s-a născut Louis Jacques Mandé Daguerre, un pictor și fizician care a revoluționat istoria fotografiei. Daguerre este cunoscut ca părintele fotografiei datorită invenției sale, daghereotipia, un proces prin care o placă de cupru acoperită cu iodură de argint este expusă la lumină, apoi afumată cu vapori de mercur și fixată cu o soluție de sare. Această tehnică a permis crearea unor imagini permanente, schimbând modul în care oamenii imortalizează amintirile.
Cea mai veche fotografie cunoscută, realizată prin heliografie, datează din 1826 sau 1827 și reprezintă o vedere a proprietății lui Niépce din Burgundia, Franța. După moartea lui Niépce, Daguerre a continuat să dezvolte daghereotipia, obținând brevetul pentru invenția sa pe 9 ianuarie 1839. La 19 august 1839, guvernul francez a achiziționat brevetul, declarându-l un cadou pentru întreaga lume. Daguerre a murit pe 10 iulie 1851 și a fost înmormântat în Bry-sur-Marne, lângă Paris.
Draga Olteanu-Matei și Teatrul Ion Creangă
Pe 18 noiembrie 2020, România a pierdut-o pe Draga Olteanu-Matei, o actriță emblematică a teatrului românesc, născută pe 24 octombrie 1933. Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie „I. L. Caragiale” în 1956, Olteanu-Matei a avut o carieră prolifică, jucând în 35 de filme și opt piese de teatru, precum și scriind scenarii pentru filmele „Patima” și „Dumbrava minunată”. A fost decorată cu Steaua României în grad de cavaler și a fost cetățean de onoare al Capitalei și al municipiului Piatra Neamț. Marea actriță s-a stins din viață la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, după o hemoragie digestivă.
Cornel Todea, director al Teatrului „Ion Creangă” din București, s-a născut pe 18 noiembrie 1935. Todea a studiat regia la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie „I. L. Caragiale” și a montat numeroase spectacole la Teatrul „Ion Creangă”. A fost director al teatrului din 1991 până în 2012, când a decedat. În 2011, a fost declarat colaborator al Securității, având un trecut controversat.
Sinuciderea Jonestown
Pe 18 noiembrie 1978, a avut loc sinuciderea în masă din Jonestown, Guinea, un eveniment tragic în istoria americană. Peste 900 de americani au murit după ce au consumat otravă la îndemnul liderului lor, Jim Jones. Templul Oamenilor, care a fost fondat în San Francisco, a fost mutat în Guinea din cauza controalelor mass-media. Vizita congresmanului Leo Ryan în noiembrie 1978 a culminat cu un atac asupra acestuia și a altor patru persoane, ceea ce a dus la sinuciderea în masă a adepților lui Jones. Se speculează că Jim Jones s-a sinucis sau a fost împușcat înainte de a consuma otrava.
Sursa originală a acestui articol este https://adevarul.ro/istoria-zilei/18-noiembrie-se-naste-parintele-fotografiei-2401413.html