Lidia Thorpe, senator independent, a fost cenzurată de Senat pentru protestul său împotriva regelui Charles, stârnind indignare socială și reacții din partea Partidului Laburist. Moțiunea de cenzură a fost adoptată după ce Thorpe a strigat acuzații grave în timpul unei recepții oficiale, iar controversa a evidențiat standardele de respect așteptate de la senatori. Această situație subliniază tensiunile politice actuale și provocările legate de libertatea de exprimare în cadrul instituțiilor.
Pe scurt:
- Lidia Thorpe, senator independent, a fost cenzurată de Senat pentru protestul său împotriva regelui Charles
- Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 46 de voturi pentru și 12 împotrivă, fiind susținută de Partidul Laburist și Coaliție
- Thorpe a promis că va continua să protesteze și a acuzat Partidul Laburist de indignare socială
- Senatorul Ralph Babet a fost, de asemenea, cenzurat pentru un tweet considerat ofensator
Lidia Thorpe, senator independent, a provocat o reacție semnificativă în Senat după ce a rupt o copie pe hârtie a moțiunii de cenzură care o viza pentru protestul său împotriva regelui Charles. Thorpe a promis că va continua să protesteze, afirmând că nu îi este frică de reprimarea parlamentară.
Cenzura a fost impusă de Partidul Laburist și Coaliție, în urma unui incident în care Thorpe a strigat „ai comis genocid împotriva poporului nostru” și „nu ești regele nostru” în timpul unei recepții pentru regele Charles. Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 46 de voturi pentru și 12 împotrivă. Senatorul Ralph Babet, de la Partidul Australiei Unite, a fost, de asemenea, cenzurat pentru un tweet considerat ofensator.
Ambii senatori au invocat întârzierile zborurilor din Melbourne ca motiv pentru absența lor din cameră, susținând că nu au avut ocazia să se apere în fața acestor acuzații. Thorpe a declarat că a fost informată despre moțiunea de cenzură în dimineața respectivă, în timp ce se îmbarca spre Canberra.
Liderul senatului guvernamental, Penny Wong, a explicat că guvernul a acționat cu „reluctanță” în privința acestor măsuri, acuzându-i pe Thorpe și Babet că își doresc să atragă atenția prin „acțiuni și trucuri menite să creeze indignare socială”. Wong a subliniat că ambele moțiuni se referă la „standardele de respect” așteptate de la senatori.
Moțiunea de cenzură împotriva lui Thorpe a subliniat că Senatul nu consideră potrivit ca aceasta să reprezinte instituția în delegații oficiale. Simon Birmingham, liderul senatului Coaliției, a susținut ambele moțiuni, în timp ce senatorul Național Matt Canavan a criticat procesul, numind-l o „curte kangur”.
După adoptarea moțiunii, Thorpe a intervenit în dezbaterea asupra cenzurii lui Babet, întrebând de ce nu a fost lăsată să participe. Într-o conferință de presă, ea a afirmat că a solicitat amânarea moțiunii până la sosirea sa. Thorpe a declarat că nu va fi redusă la tăcere și că va continua să protesteze.
Babet, în declarațiile sale, a criticat moțiunea de cenzură, afirmând că reacția stângii autoritare este mai ofensatoare decât tweet-ul său. El a subliniat că indignarea selectivă și ipocrizia din partea extremei stângi sunt mai problematice pentru opinia publică decât simpla sa postare.
Sursa originală a acestui articol este https://www.theguardian.com/australia-news/2024/nov/18/lidia-thorpe-senate-censure-ralph-babet