Controversa militară din Garda Națională a SUA a fost amplificată de tatuajul „Deus Vult” al lui Pete Hegseth, un incident care a stârnit îngrijorări legate de extremism și amenințări interne. După asediul Capitolului din 6 ianuarie, Hegseth a fost considerat o potențială amenințare, evidențiind tensiunile dintre militar și politic în contextul securității naționale. Această situație subliniază complexitatea relațiilor din cadrul Gărzii Naționale și impactul simbolurilor asociate cu extremismul.
Pe scurt:
- Controversa a început după ce o fotografie cu Pete Hegseth, membru al Gărzii Naționale, a stârnit îngrijorări legate de tatuajul său „Deus Vult”
- Tatuajul este asociat cu grupuri extremiste și a fost considerat o amenințare internă de către superiorii săi
- Hegseth a fost îndepărtat de la misiunea inaugurală după nominalizarea sa de către Donald Trump pentru funcția de secretar al apărării
- Incidentul a evidențiat tensiunile din cadrul Gărzii Naționale și preocupările legate de extremism în rândul militarilor
A doua zi după desfășurarea Gărzii Naționale în D.C. pentru a securiza Capitolul SUA, profanat de protestatarii din 6 ianuarie, o fotografie cu un membru al Gărzii a stârnit controverse. Imaginea îl surprindea pe Pete Hegseth, cunoscut gazdă de la Fox News, ieșind din râul Hudson fără tricou, tatuajele sale fiind clar vizibile. Într-un context de anxietate națională, unii ofițeri dintr-un chat militar și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tatuajele sale.
Travis Akers, ofițer de informații navale, a descoperit că Hegseth avea tatuat pe bicepsul său cuvintele latine „Deus Vult”, un strigăt de luptă asociat cu Prima Cruciadă. Această expresie a devenit populară printre grupuri extremiste precum Proud Boys și Three Percenters, care au participat la asediul Capitolului. Akers a postat fotografiile pe Twitter, etichetând tatuajele drept „simboluri ale supremației albe”, o acuzație pe care Hegseth a negat-o ulterior.
După ce Hegseth a fost nominalizat de Donald Trump pentru funcția de secretar al apărării, a fost avertizat de superiorii săi că ar putea reprezenta o „amenințare internă”. În urma acestui incident, Hegseth a fost îndepărtat de la misiunea inaugurală, ceea ce a marcat un moment semnificativ în cariera sa militară. El a susținut că armata a devenit periculos de „woke” și că îngrijorările oficialilor erau concentrate pe tatuajul său în formă de cruce, nu pe expresia latină.
Controversa militară a continuat să se amplifice, Hegseth afirmând că a fost considerat un „extremist” de către armata pe care a servit-o. Nominalizarea sa a fost contestată din cauza lipsei de experiență în conducerea unor organizații mari și a declarațiilor sale critice. De asemenea, acuzațiile de agresiune sexuală din 2017 au adăugat o altă dimensiune controversată.
În urma revoltei din 6 ianuarie, FBI și Serviciul Secret au început să semnaleze membrii militari cu legături posibile cu extremismul, ceea ce a dus la interzicerea a aproximativ o duzină de soldați din Garda Națională de a participa la inaugurare. Tatuajul „Deus Vult” al lui Hegseth, care a fost asociat cu extremismul, a fost un factor cheie în această decizie.
În concluzie, incidentul Hegseth a evidențiat tensiunile din cadrul Gărzii Naționale și preocupările legate de extremism și amenințări interne, subliniind complexitatea relației dintre militar și politic în contextul securității naționale.
Sursa originală a acestui articol este https://www.washingtonpost.com/investigations/2024/11/16/pete-hegseth-tattoo-national-guard/