Florin Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa, a fost condamnat la închisoare pentru infracțiuni grave, inclusiv luare de mită și delapidare, în urma unei anchete realizate de DNA. Cu o pedeapsă totală de 11 ani, Secureanu a fost găsit vinovat de sustragerea a peste 9 milioane de lei din fondurile spitalului, alături de complici care au recunoscut faptele. Acest caz subliniază problemele de corupție din sistemul sanitar românesc.
Pe scurt:
- Florin Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru luare de mită și delapidare
- A sustras peste 9 milioane de lei prin contracte fictive și a primit 1,2 milioane de lei mită
- Nouă complici au fost judecați, dintre care șapte au recunoscut faptele și au primit 15 ani de închisoare
- Toți condamnații trebuie să plătească despăgubiri de 6,1 milioane de lei spitalului
Infracțiuni grave documentate de DNA
Florin Secureanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2017, fiind acuzat de o serie lungă de infracțiuni, inclusiv luare de mită și delapidare, cu consecințe severe. După o perioadă de 7 ani și jumătate, prima instanță a stabilit că, în calitate de manager al Spitalului Malaxa, Secureanu a sustras peste 9 milioane de lei din casieria spitalului, folosind o schemă complexă bazată pe contracte fictive și firme-fantomă. De asemenea, s-a demonstrat că a primit 1,2 milioane de lei mită pentru atribuirea unui contract cu dedicație.
Complicii și recunoașterea vinovăției
În acest caz, Secureanu nu a acționat singur. Alături de el, au fost trimiși în judecată alți nouă complici, care erau angajați ai spitalului sau administratori ai unor firme. Dintre aceștia, șapte au recunoscut faptele și au primit, în total, 15 ani de închisoare. Procesul lui Secureanu și al altor doi complici care nu au recunoscut acuzațiile a fost marcat de peste 100 de termene și zeci de amânări, timp în care două fapte de delapidare s-au prescris.
Pedepse și despăgubiri
Pentru infracțiunile comise, Florin Secureanu a fost condamnat la pedepse de 4 ani și 6 luni, respectiv 6 ani și 4 luni. Aceste pedepse au fost contopite, iar după aplicarea unui spor de pedeapsă, a rezultat o condamnare de 11 ani de închisoare, din care se va scădea perioada petrecută în arest preventiv sau la domiciliu. Cei doi complici, administratori de firme acuzați de spălare de bani, au fost condamnați la închisoare, unul primind 4 ani și 6 luni, iar celălalt 8 ani. Toți trei sunt obligați să achite Spitalului Malaxa despăgubiri în valoare de 6,1 milioane de lei.
Posibilitatea apelului
Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată prin apel. Până la pronunțarea sentinței finale, există riscul ca și alte infracțiuni pentru care sunt acuzați cei trei să se prescrie. Această situație subliniază complexitatea cazului și implicațiile grave ale infracțiunilor de luare de mită și delapidare în sistemul sanitar.
Sursa originală a acestui articol este https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/condamnare-aspra-pentru-ex-managerul-spitalului-malaxa-florin-secureanu-nu-este-definitiva-iar-prescrierile-pot-continua.html