Fermierii francezi protestează împotriva acordului de liber schimb UE-Mercosur, temându-se de concurența incorectă a produselor din America Latină care nu respectă normele de mediu. Mobilizările agricole organizate de Federația Națională a Sindicatelor Exploatanților Agricoli (FNSEA) subliniază îngrijorările legate de impactul acestui acord asupra agriculturii europene. Aceste acțiuni simbolice vin în contextul unei decizii iminente a Uniunii Europene de a semna tratatul, în ciuda opoziției fermierilor.
Pe scurt:
- FNSEA, cel mai mare sindicat agricol din Franţa, începe proteste naţionale împotriva acordului UE-Mercosur
- Protestele sunt simbolice, fără blocarea autostrăzilor, pentru a evita disconfortul cetăţenilor
- Acordul ar permite exporturi mai mari de carne şi zahăr din America Latină, stârnind temeri de concurenţă neloială
- UE intenţionează să semneze acordul până la sfârşitul anului, în ciuda nemulţumirilor fermierilor francezi
Cel mai mare sindicat agricol din Franţa, Federaţia Naţională a Sindicatelor Exploatanţilor Agricoli (FNSEA), va da startul luni unui nou val de mobilizări agricole la nivel naţional. Aceste proteste vin la aproape un an după o mişcare de amploare în sectorul agricol european, care a avut ca scop contestarea acordului de liber schimb UE-Mercosur, conform informaţiilor furnizate de AFP, preluate de Agerpres.
Deşi protestele din ianuarie au dus la blocarea unor porţiuni de autostrăzi, FNSEA, împreună cu Tinerii Agricultori (JA), a declarat că nu intenţionează să „blocheze Franţa” în această rundă de mobilizări. Aceste organizaţii vor desfăşura acţiuni simbolice în pieţe, fără a provoca neplăceri cetăţenilor. Preşedintele FNSEA, Arnaud Rousseau, a subliniat că scopul lor nu este să creeze disconfort sau să afecteze aprovizionarea populaţiei, în contrast cu unele declaraţii ale Coordonării Rurale, care a sugerat acţiuni mai drastice.
Motivul principal al acestor proteste este finalizarea acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi ţările din Mercosur, care include Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay. Acest acord ar permite ţărilor latino-americane să exporte mai multă carne de vită, pui sau zahăr în Europa fără taxe vamale, ceea ce stârneşte îngrijorări în rândul fermierilor francezi. Aceştia se tem de concurenţa incorectă a produselor care nu respectă normele de mediu sau sanitare stricte aplicate în Uniunea Europeană.
În ciuda nemulţumirilor exprimate de fermierii francezi, UE pare decisă să semneze acest acord până la sfârşitul anului, ceea ce este susţinut de mai multe state europene, inclusiv Spania şi Germania, care consideră că acesta va stimula exporturile de automobile, echipamente şi produse farmaceutice din Uniunea Europeană.
FNSEA şi JA au ales să organizeze aceste proteste în zilele de luni şi marţi, coincizând cu summitul G20 din Brazilia. În timpul unei vizite la Buenos Aires, preşedintele francez Emmanuel Macron a încercat să îi liniştească pe fermieri, afirmând că Franţa „nu va semna, în forma actuală”, tratatul de liber schimb.
Sursa originală a acestui articol este https://www.g4media.ro/fermierii-francezi-se-mobilizeaza-pentru-noin-proteste-nemultumiti-de-acordul-de-liber-schimb-al-ue-cu-tarile-latino-americane.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fermierii-francezi-se-mobilizeaza-pentru-noin-proteste-nemultumiti-de-acordul-de-liber-schimb-al-ue-cu-tarile-latino-americane