Fermierii francezi se mobilizează pentru proteste împotriva acordului UE-Mercosur, care permite importul de carne de vită, pui și zahăr fără taxe vamale. Această situație generează temeri legate de concurența incorectă pe piața europeană și de respectarea normelor de mediu și sanitare. Mobilizările agricole sunt programate să aibă loc în zilele de luni și marți, coincizând cu summitul G20 din Brazilia.
Pe scurt:
- Fermierii francezi protestează împotriva acordului UE-Mercosur care permite importul de carne de vită, pui și zahăr fără taxe vamale
- FNSEA va organiza acțiuni simbolice în piețe, fără a bloca autostrăzi, pentru a evita neplăcerile cetățenilor
- Acordul ar putea afecta competitivitatea fermierilor din Franța din cauza normelor de mediu și sanitare diferite
- Uniunea Europeană intenționează să finalizeze acordul până la sfârșitul anului, în ciuda opoziției din partea agricultorilor
Fermierii francezi amenință cu proteste din cauza unui acord UE-Mercosur
Fermierii francezi se pregătesc pentru un nou val de proteste, generat de un acord recent al Uniunii Europene cu Brazilia, Argentina și alte state, care ar permite importul de carne de vită, pui și zahăr fără taxe vamale. Acest acord a stârnit nemulțumiri în rândul agricultorilor, care consideră că va crea o concurență incorectă pe piața europeană.
Cel mai mare sindicat agricol din Franța, Federația Națională a Sindicatelor Exploatanților Agricoli (FNSEA), va da startul mobilizărilor la nivel național luni, la mai puțin de un an după protestele de amploare din sectorul agricol european. Aceste proteste au fost organizate împotriva acordului de liber schimb UE-Mercosur, conform informațiilor furnizate de AFP.
Spre deosebire de protestele anterioare, care au dus la blocarea unor porțiuni de autostrăzi, FNSEA și Tinerii Agricultori (JA) au declarat că nu intenționează să „blocheze Franța”, ci să organizeze acțiuni simbolice în piețe. Președintele FNSEA, Arnaud Rousseau, a subliniat că obiectivul lor nu este de a provoca neplăceri cetățenilor, în contrast cu propunerile unor lideri din alte sindicate care au sugerat acțiuni mai extreme.
Motivul principal al mobilizărilor agricole de acum este finalizarea acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și țările din Mercosur, care include Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay. Acest acord ar permite țărilor latino-americane să exporte mai multă carne de vită, pui și zahăr în Europa fără taxe vamale, ceea ce îngrijorează fermierii francezi.
În ciuda opoziției din partea clasei politice și a agricultorilor din Franța, Uniunea Europeană pare hotărâtă să finalizeze acest acord până la sfârșitul anului. Mai multe state europene, precum Spania și Germania, susțin încheierea acordului, având în vedere beneficiile pentru exporturile de automobile, echipamente și produse farmaceutice din Uniunea Europeană.
Fermierii francezi se tem că produsele din America Latină nu vor respecta aceleași norme de mediu și sanitare stricte care sunt în vigoare în Europa, ceea ce le-ar putea afecta competitivitatea. De aceea, FNSEA și JA au decis să organizeze proteste în zilele de luni și marți, coincizând cu summitul G20 din Brazilia.
Sursa originală a acestui articol este https://adevarul.ro/economie/fermierii-francezi-ameninta-din-nou-cu-proteste-2402306.html