FDP a provocat prăbușirea coaliției guvernamentale conduse de Olaf Scholz, generând o criză politică majoră în Germania. Această situație a fost anticipată prin planul intern denumit „Ziua D”, care a dus la demiterea lui Christian Lindner și la convocarea alegerilor anticipate pe 23 februarie. Impactul acestei crize se resimte în întreaga Europă, având în vedere statutul Germaniei ca lider economic.
Pe scurt:
- FDP a planificat ieșirea din coaliția condusă de Olaf Scholz înainte de prăbușire
- Conflictul a fost generat de un ultimatum de 18 pagini prezentat de Christian Lindner, ministrul de finanțe
- Prăbușirea guvernului a dus la o criză politică în Germania, cu alegeri anticipate programate pentru 23 februarie
- Rolf Mützenich a criticat FDP pentru strategia sa, în timp ce Lindner a respins acuzațiile ca fiind campanie electorală
Prăbușirea coaliției guvernamentale din Germania
Partidul liberal pro-afaceri din Germania, FDP, a fost responsabil pentru prăbușirea coaliției guvernamentale conduse de Olaf Scholz, în urma unui conflict legat de buget. Conform unor surse, FDP a planificat ieșirea din coaliție cu câteva săptămâni înainte de ruptura finală, referindu-se intern la acest demers ca „Ziua D”.
Ziarele Die Zeit și Süddeutsche Zeitung au raportat că FDP a intenționat încă din luna septembrie să creeze o situație care să-l determine pe cancelarul german să renunțe la coaliția sa tripartită. Momentul prăbușirii, coincizând cu declarația lui Donald Trump ca fiind câștigător al alegerilor prezidențiale din SUA, a generat șocuri în întreaga Europă, având în vedere că Germania era percepută ca un model de stabilitate și continuitate.
Prăbușirea a avut loc la începutul acestei luni, când Olaf Scholz l-a demis pe Christian Lindner, ministrul său de finanțe și liderul FDP, după ce acesta a prezentat un ultimatum de 18 pagini care ar fi modificat semnificativ politicile guvernului. În urma acestei acțiuni, toți, cu excepția unuia, dintre miniștri FDP din guvern au demisionat, ceea ce a dus la colapsul guvernului.
Conform investigațiilor ziarelor, FDP a conceput pentru prima dată planurile „Ziua D” la o întâlnire într-o vilă din Potsdam la sfârșitul lunii septembrie, perfecționându-le ulterior în mai multe întâlniri. Lista de cereri a lui Lindner a fost denumită „torpila”. Lindner a respins acuzațiile, caracterizându-le ca fiind „zgomot de campanie electorală”.
Prăbușirea guvernului a generat o criză politică în cea mai mare economie a Europei, într-un context de dificultăți economice și tensiuni interne crescânde. Alegeri anticipate sunt programate pentru 23 februarie, cu mai mult de șapte luni înainte de termenul stabilit, după un vot de încredere în Scholz, pe care se așteaptă să-l piardă.
Rolf Mützenich, liderul parlamentar al SPD-ului lui Scholz, a criticat utilizarea de către FDP a termenului „Ziua D”, subliniind că aceasta reflectă o degradare a lui Lindner. El a afirmat că demiterea acestuia de către Scholz a fost o decizie corectă. Lindner și FDP au respins aceste afirmații, insistând că este vorba despre campanie electorală și că Scholz a avut intenții de demitere încă din vară.
Sursa originală a acestui articol este https://www.theguardian.com/world/2024/nov/17/free-democrats-reportedly-planned-german-coalition-exit-weeks-before-final-split