Dronele chinezești pentru Rusia au devenit un subiect de intensă discuție în Uniunea Europeană, unde oficialii au prezentat dovezi de ajutor letal din partea unei companii chineze implicate în producția de drone de atac. În contextul războiului din Ucraina, UE pregătește sancțiuni împotriva entităților implicate, în timp ce relațiile economice dintre China și Rusia continuă să se întărească. Această situație ridică întrebări serioase despre implicarea Beijingului în conflictul ucrainean.
Pe scurt:
- Uniunea Europeană are dovezi convingătoare despre o fabrică chineză care produce drone pentru Rusia
- Oficialii europeni discută despre posibile sancțiuni împotriva companiilor chineze implicate în acest proiect
- China neagă cunoștința despre producția de drone, dar relațiile economice cu Rusia s-au întărit
- Președintele Biden va aborda sprijinul Chinei pentru Rusia la summitul APEC din Peru
Înaltul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a informat statele membre despre dovezi „convingătoare” legate de producția unei fabrici chineze implicate în furnizarea de ajutor letal pentru Rusia, înaintea unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE, conform publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care citează trei oficiali europeni.
Ajutorul letal menționat se referă la implicarea unei companii chineze în fabricarea dronelor de atac destinate Rusiei. Reuters a raportat pe 25 septembrie, citând surse din serviciile de informații europene, că Rusia a inițiat în secret un program de dezvoltare și producție în China pentru dronele care vor fi utilizate în războiul din Ucraina.
„Am primit informații de la surse de intelligence despre existența unei fabrici în China care produce drone ce sunt trimise în Rusia”, a declarat un oficial de rang înalt al UE pentru Politico pe 15 noiembrie. Acesta a adăugat că Uniunea Europeană nu a stabilit încă dacă Beijingul este conștient de producția de drone a companiei respective. Ministerul de Externe al Chinei a negat anterior orice cunoștință despre acest proiect.
Un diplomat al UE a recunoscut, într-un comentariu pentru FAZ, că, deși nu există dovezi directe care să implice Beijingul în producția de drone, este greu de imaginat că o astfel de activitate ar putea avea loc fără cunoștința guvernului chinez.
China a adoptat o poziție neutră în conflictul dintre Rusia și Ucraina, dar a întărit în același timp relațiile economice cu Moscova, sprijinind Kremlinul în fața sancțiunilor occidentale. De asemenea, Beijingul a devenit o sursă majoră de bunuri cu dublă utilizare pentru industria de apărare rusă.
Într-un interviu acordat ABC News pe 24 septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia utilizează sateliți chinezi pentru a supraveghea instalațiile nucleare ucrainene în perspectiva unor atacuri viitoare.
Deși nu este clar ce măsuri specifice va lua UE ca reacție la producția de drone raportată, oficialii sugerează că sancțiuni suplimentare ar putea fi luate în considerare, inclusiv adăugarea unor companii chineze pe lista celor deja sancționate de UE.
Președintele american Joe Biden este, de asemenea, așteptat să abordeze sprijinul Chinei pentru Rusia în cadrul summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) din Peru. Conform informațiilor oferite de Casa Albă, Biden va exprima „îngrijorarea profundă” față de „sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.
Sursa originală a acestui articol este https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/ue-are-dovezi-convingatoare-ca-o-fabrica-din-china-produce-in-secret-drone-pentru-rusia-3008607