Celeste Caeiro, cunoscută ca simbol al Revoluției Garoafelor, a murit la 91 de ani în Lisabona, lăsând în urmă o moștenire puternică în lupta împotriva dictaturii din Portugalia. Gestul său de a împărți garoafe roșii soldaților pe 25 aprilie 1974 a marcat începutul unei schimbări istorice. Moartea sa subliniază importanța Revoluției Garoafelor și impactul Mișcării Forțelor Armate asupra societății portugheze.
Pe scurt:
- Celeste Caeiro, cunoscută ca Doamna Garoafelor, a murit la 91 de ani în Lisabona
- A devenit simbol al Revoluției Garoafelor după ce a împărțit garoafe roșii soldaților pe 25 aprilie 1974
- Revoluția a dus la încheierea unei dictaturi de 40 de ani în Portugalia
- Moartea sa marchează sfârșitul unei ere, dar amintirea sa va rămâne vie în istoria Portugaliei
Moartea lui Celeste Caeiro, simbol al Revoluției Garoafelor
Celeste Caeiro, cunoscută ca „Doamna Garoafelor”, a murit vineri la Lisabona, la vârsta de 91 de ani. Caeiro a devenit o figură emblematică în istoria Portugaliei după ce, pe 25 aprilie 1974, a împărțit garoafe roșii soldaților care se îndreptau spre încheierea unei dictaturi de dreapta ce a durat 40 de ani. Acest gest spontan a marcat începutul Revoluției Garoafelor, o lovitură de stat în mare parte fără sânge.
Nepoata ei, Carolina Caeiro Fontela, a confirmat decesul într-un spital din Lisabona, menționând că Celeste Caeiro avea un istoric de probleme cardiace și pulmonare.
Contextul istoric al Revoluției Garoafelor
În dimineața zilei de 25 aprilie 1974, Caeiro, mamă singură și angajată la un restaurant din Lisabona, a aflat despre evenimentele care se desfășurau în oraș. După ce a ascultat o stație de radio care evadase de sub cenzura dictaturii, șeful ei a decis să închidă restaurantul, spunându-i să ia garoafele acasă pentru a nu se pierde.
Pe drumul spre casă, Caeiro a observat o coloană de tancuri și vehicule blindate, flancate de infanteriști. Oamenii din Lisabona ieșeau pe străzi, întâmpinând soldații cu steaguri portugheze. Aceștia erau parte din Mișcarea Forțelor Armate, un grup de tineri căpitani disidenți care aveau ca scop înlăturarea prim-ministrului dictatorial Marcelo Caetano și a generalilor săi.
Impactul Revoluției Garoafelor
Principala nemulțumire a ofițerilor din Mișcarea Forțelor Armate era legată de războaiele continue ale guvernului portughez împotriva mișcărilor de independență din Africa colonială. Aceste conflicte au avut un impact devastator asupra familiilor sărace portugheze, care au pierdut mulți membri în lupte. De asemenea, războaiele au costat Portugalia aproximativ 40% din bugetul național, generând dificultăți economice pentru populație.
Moartea lui Celeste Caeiro marchează sfârșitul unei ere, dar amintirea sa și a Revoluției Garoafelor va rămâne vie în istoria Portugaliei.
Sursa originală a acestui articol este https://www.nytimes.com/2024/11/17/world/europe/celeste-caeiro-dead.html