Antonis Samaras a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie din cauza criticilor sale la adresa politicilor centristă ale guvernului, în special în ceea ce privește negocierile cu Turcia și legiferarea căsătoriilor între persoane de același sex. Tensiunile dintre Samaras și conducerea actuală a partidului s-au amplificat, iar excluderea sa ridică întrebări despre stabilitatea majorității parlamentare. Această situație evidențiază divergențele ideologice din interiorul Noii Democrații și impactul lor asupra politicii grecești.
Pe scurt:
- Antonis Samaras a fost exclus din partidul Noua Democraţie pentru critici la adresa politicilor guvernului
- Samaras a contestat abordarea premierului Mitsotakis în negocierile cu Turcia și a criticat legiferarea căsătoriilor între persoane de același sex
- Guvernul a reacționat, afirmând că Samaras a adoptat minciuni extreme și a avut un dezacord total față de politicile sale
- Samaras a mai avut conflicte cu familia Mitsotakis, inclusiv în 1992, când a fost demis din funcția de ministru de externe
Fostul premier grec Antonis Samaras a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie, ca urmare a criticilor sale constante la adresa politicilor guvernului, conform agenției AP.
Samaras, în vârstă de 73 de ani, un naționalist cunoscut pentru pozițiile sale ferme, a contestat abordarea premierului Kyriakos Mitsotakis în ceea ce privește negocierile cu Turcia, pe care le-a comparat cu o formă de îngăduință. De asemenea, el a criticat politica guvernamentală, pe care a considerat-o prea „centristă” și „relaxată”, în special decizia de a legifera căsătoriile între persoane de același sex la începutul acestui an, așa cum a raportat News.ro.
Tensiunile dintre Samaras și guvernul actual s-au amplificat după un interviu acordat ziarului To Vima, în care Samaras a cerut demiterea ministrului de externe George Gerapetritis, acuzându-l de o gestionare ineficientă a negocierilor cu Turcia. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, a declarat că Samaras nu a exprimat doar opinii, ci și un dezacord total față de politicile guvernamentale, adăugând că acesta a adoptat „minciuni extreme” într-o manieră provocatoare.
Într-un comunicat, Samaras a răspuns excluderii sale, afirmând că „aroganța și pierderea curajului” explică decizia lui Mitsotakis, subliniind că actuala conducere a partidului s-a îndepărtat de valorile tradiționale ale Noii Democrații.
Aceasta nu este prima dată când Samaras intră în conflict cu familia Mitsotakis. În 1992, el a fost demis din funcția de ministru de externe de către Constantine Mitsotakis, tatăl actualului premier, din cauza divergențelor legate de numele Fostei Republici Iugoslave Macedonia.
Samaras a preluat conducerea conservatorilor în 2009, succedându-l pe Costas Karamanlis, dar a renunțat la funcție după o înfrângere electorală în 2015.
Purtătorul de cuvânt al guvernului a subliniat că majoritatea parlamentară continuă fără Samaras, afirmând că „nimeni nu are dreptul să se joace cu stabilitatea țării în aceste vremuri tulburi”. În prezent, conservatorii de la putere dispun de o majoritate ușoară în Parlament, cu 155 de deputați din totalul de 300, iar Samaras beneficiază de susținerea unor membri din acest grup, inclusiv a lui Karamanlis, acum pensionar.
Sursa originală a acestui articol este https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/fostul-premier-grec-antonis-samaras-exclus-din-partidul-conservator-aflat-la-putere-care-sunt-motivele-3009043